Baca! Empat perkara penting sebelum buat pengeluaran RM10k

Baca! Empat perkara penting sebelum buat pengeluaran RM10k

Bermula 1 April sehingga 30 April 2022, pencarum sudah boleh membuat permohonan pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Permohonan pengeluaran khas tersebut hanya secara online melalui portal Pengeluaran Khas yang akan diumumkan kelak.

Harus diingatkan, KWSP tidak pernah melantik mana-mana pihak ketiga untuk menguruskan permohonan Pengeluaran Khas korang. Hati-hati ya!

Sebelum membuat permohonan 1 April nanti, ini empat perkara penting yang korang kena semak. Jangan last minute ada masalah pula, susah nak uruskan pengeluaran nanti.

1. Nombor telefon bimbit terkini

Untuk memastikan kelancaran urusan, korang kena pastikan nombor telefon yang didaftarkan dengan KWSP adalah terkini. Jika ada perubahan, ada bolehlah ke cawangan KWSP terdekat untuk mengemaskini nombor telefon.

2. Baki simpanan KWSP disemak

Berdasarkan kenyataan sebelum ini, KWSP memaklumkan jumlah maksimum dibenarkan untuk pengeluaran khas adalah sebanyak RM10,000.

Jumlah minimum pula sebanyak RM50 tertakluk kepada baki simpanan Akaun 2. Kalau tak cukup barulah simpanan dalam Akaun 1 akan diakses.

Jadi, sangat penting untuk korang semak baki simpanan KWSP yang ada.

3. Nombor akaun bank adalah aktif (simpanan atau semasa)

Nombor akaun bank yang didaftarkan sama ada simpanan atau semasa hendaklah aktif dan boleh digunakan. Bagi ahli yang tidak boleh mempunyai akaun bank, korang boleh memilih Arahan Bayaran sebagai kaedah pembayaran.

4. Akaun di atas nama sendiri

Untuk mengelakkan masalah semasa pembayaran nanti, akaun bank yang didaftarkan hendaklah atas nama sendiri bukannya akaun bersama atau akaun syarikat.

Bagi korang yang masih belum mendaftar i-Akaun (ahli), ini langkah-langkah yang perlu dibuat. i-Akaun ini wajib ada untuk menyenangkan urusan pencarum. Nak semak baki akaun pun boleh!

Informasi lanjut mengenai pengeluaran khas akan dimaklumkan dari semasa ke semasa. Untuk sebarang pertanyaan, korang boleh menghubungi pihak KWSP atau berkunjung ke cawangan yang terdekat.