Balu Abam dilayan dingin keluarga Ali Puteh, kata Hakim mahkamah

Balu Abam dilayan dingin keluarga Ali Puteh, kata Hakim mahkamah

Pada semalam, balu Allahyarham Abam, Siti Nor Hidayah Mohd Ali telah memenangi kes saman fitnah terhadap adik iparnya, Ali Puteh, dengan kos ganti rugi yanng perlu dibayar kepada Hidayah sebanyak RM60,000.

Hakim Zulqarnain Hassan yang membaca keputusan penghakiman pada semalam berkata, mahkamah berpuas hati bahawa pihak yang mengejar harta bukannya Hidayah, sebaliknya Ali Puteh dan keluarganya kerana mereka yang mengajak wanita itu berbincang mengenai harta Abam Bocey pada hari kedua kematian arwah.

Pada hemat beliau, Ali Puteh atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan dan kakaknya, Sharifah Nor Wahidah berniat menguruskan harta Abam Bocey apabila mengambil telefon dan beg duit arwah pada hari kedua kematiannya.

“Mereka seolah-olah tidak memahami kesedihan isteri arwah yang dalam dilema untuk mengharung masa depan dan membesarkan anak yang masih kecil dalam persekitaran yang tertekan,” ujar hakim berkenaan ketika membacakan keputusannya.

Sementara itu, Kenyataan fitnah yang dibuat oleh Ali Puteh terhadap kakak iparnya dalam laman sosial Instagram, turut disifatkan amat menjatuhkan maruah dan mengaibkan wanita itu lebih-lebih lagi dalam keadaannya yang baru kehilangan suami.

Mahkamah Sesyen berpendapat, kata-kata Ali Puteh yang ditujukan kepada balu Allahyarham Abam Bocey sangat melampau sedangkan dia masih bersedih dan kerisauan untuk membesarkan anak yang masih kecil.

Mahkamah menyifatkan kata-kata itu amat keras dan melampau seolah-olah isteri arwah adalah spesis yang kerjanya merompak harta orang tanpa hati dan perasaan.

Terdahulu, Zulqarnain memerintahkan Ali Puteh membayar ganti rugi am RM60,000 kepada Siti Nor Hidayah kerana memfitnahnya dalam laman sosial Instagram, dua tahun lalu.

Beliau memutuskan demikian selepas membenarkan tuntutan saman balu Allahyarham Abam Bocey terhadapnya dengan kos RM13,000.

Dalam prosiding sama, mahkamah turut menolak tuntutan saman Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya terhadap usahawan kosmetik, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman dan Siti Nor Hidayah berhubung satu temu bual yang disiarkan secara langsung menerusi akaun Youtube usahawan kosmetik itu.

Mahkamah turut membenarkan permohonan Siti Nor Hidayah untuk mendapat perintah injunksi bagi menghalang Ali Puteh menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitnah terhadap dirinya.

Dalam keputusannya, Zulqarnain turut mendapati, Siti Nor Hidayah dilayan secara dingin oleh keluarga Ali Puteh berdasarkan temu bual dalam laman YouTube berikutan keengganan mereka pada awalnya untuk memberikan kunci kereta untuk ke klinik.

Ujar hakim itu, keluarga Allahyarham malah mencabut cukai jalan kereta selepas mengetahui Siti Nor Hidayah bercadang pulang ke kampung.

Pada hemat Zulqarnain, mahkamah tidak menerima pembelaan plaintif-plaintif bahawa balu Allahyarham tidak boleh menggunakan kereta, tidak boleh mengambil wang dalam dompet atau menggunakan telefon atas alasan urusan harta pusaka belum dimuktamadkan.

Beliau berpuas hati, tiada keterangan yang dikemukakan oleh plaintif yang menunjukkan wujud undang-undang bahawa sekiranya seorang suami meninggal, isteri dilarang sama sekali untuk menggunakan harta suami walaupun untuk kebajikan.

“Jika digunakan sekali pun kereta arwah suami atau diambil wang suami untuk berbelanja, tiada apa yang melarang harta pusaka tidak boleh diagihkan atau diputuskan kerana ia boleh dipulangkan semula kemudiannya,” ujar Zulqarnain.

Mahkamah turut berpuas hati, wang RM10,000 yang diambil oleh isteri arwah bukan dimasukkan ke dalam akaun peribadinya, sebaliknya ke dalam akaun anaknya.

Zulqarnain turut berpuas hati, layanan dingin yang diterima seolah-olah menunjukkan Siti Nor Hidayah bukan ahli keluarga terbukti apabila isteri arwah dikeluarkan daripada WhatsApp kumpulan keluarga arwah.

Menyentuh penglibatan Aliff Syukri, mahkamah berpuas hati usahawan itu tidak berniat jahat untuk berkonspirasi bersama Siti Nor Hidayah untuk memfitnah plaintif-plaintif kerana temu bual itu bertujuan membantu isteri arwah.

Sehubungan itu, saman keempat-empat plaintif ditolak selepas mahkamah berpuas hati mereka gagal membuktikan tuntutannya terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah.

Kemelut antara Hidayah dan keluarga tersebut tercetus selepas kematian Abam Bocey atau nama sebenarnya Syed Umar Mokhtar Syed Mohd. Redzuan pada 10 Februari 2020 akibat demam panas.

Pada Mei 2020, Hidayah memfailkan saman fitnah terhadap Ali Puteh berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tidak bertanggungjawab.

Sementara itu, Ali Puteh bersama, bapanya, Syed Mohd. Ridzuan Syed Hassan, 67; arwah ibunya, Sabariah Arshad, 63; dan kakak sulungnya, Sharifah Norwahidah, 44, memfailkan saman fitnah terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah pada Julai 2020.

Temu bual itu didakwa telah menjatuhkan maruah, mengaibkan dan memfitnah Ali Puteh sekeluarga selaku plaintif.