CIRP dedah semakin ramai pengguna Android berhijrah ke iPhone, ini 4 sebab utamanya

CIRP dedah semakin ramai pengguna Android berhijrah ke iPhone, ini 4 sebab utamanya

 

Semakin ramai pengguna Android berhijrah ke Apple sejak lima tahun kebelakangan ini.

Kami katakan begini kerana apabila berjalan di Kuala Lumpur, semakin mudah melihat pengguna iPhone berbanding lima tahun yang lalu.

Ia bukan lagi dilihat sebagai peranti mewah dengan data dari Amerika Syarikat menunjukkan pengguna kini memilih membeli iPhone model lama berbanding Android kelas pertengahan.

Kajian oleh CIRP yang diterbitkan semalam mendedahkan empat sebab utama penghujrahan ini berlaku. Sebanyak 53% pengguna berpindah kerana isu yang dialami pada peranti Android mereka.

Sebanyak 26% pula berkata kerana inginkan ciri baharu yang ada pada iPhone. Sementara itu 15% berkata kos membeli iPhone kini sama sahaja dengan Android dan akhir sekali 6% berkata ia kerana ekosistem seperti FaceTime serta iMessage.

Data in adalah khusus untuk Amerika Syarikat sahaja tetapi kami merasakan ia hampir sama dengan situasi di Malaysia.

Kami pernah menerbitkan artikel mengatakan pengadroidan iOS adalah baik untuk pengguna Android kerana ia membuatkan mereka lebih mudah berhijrah ke iPhone.

Dengan 26% berpindah oleh sebab itu, tindakan Apple meminjam pelbagai cieri Android adalah langkah yang bijak.

Bagaimana pula dengan pembaca? Apakah sebab anda berpindah ke kem Apple. Bagi yang masih tegar dengan Android apakah pula sebab kena anda masih setia?

Bagi kami sebab Android masih dijadikan peranti kegunaan harian adalah kerana Google Assistant adalah 100% lebih pintar berbanding Siri. Kami masih belum mampu hidup tanpa Assistant pada waktu ini.