Dah mohon belum? Perkeso bayar bantuan mangsa Covid19 dalam tempoh seminggu

Dah mohon belum? Perkeso bayar bantuan mangsa Covid19 dalam tempoh seminggu

Kementerian Sumber Manusia (KSM) memberi jaminan proses permohonan dan bayaran Skim Bencana Kerja PERKESO akibat Covid-19 dapat diselesaikan dalam tempoh tujuh hari.

Timbalan Menterinya, Datuk Awang Hashim berkata, Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) akan serta merta membuat semakan dan siasatan setelah menerima dokumen dan laporan mengenai kes jangkitan Covid-19 di tempat kerja.

“Kita akan buat semakan dan siasatan adakah aduan ini betul dan dalam masa tujuh hari proses ini akan berjalan, sekiranya kalau ada aduan sesuatu kes yang spesifik yang melibatkan dua atau tiga bulan, mungkin dokumen tidak cukup.

“Kalau semua dokumen cukup, tetapi lambat juga boleh buat aduan terus kepada kita, kita akan ambil tindakan,” katanya menjawab soalan tambahan Senator Dato’ Juhanis Abd Aziz di Dewan Negara, hari ini, 22 Mac 2022.

Tambah Awang, jika dokumen yang diserahkan lengkap, bayaran Skim Bencana Kerja PERKESO akibat Covid-19 dan tindakan perlindungan akan dibuat serta merta.

Pencarum PERKESO yang dijangkiti Covid-19 akibat dari aktiviti pekerjaan layak dilindungi di bawah Skim Bencana Pekerjaan yang menyediakan faedah perubatan, hilang upaya sementara, hilang upaya kekal, faedah orang tanggungan, pengurusan mayat, pendidikan, elaun layanan sentiasa, dan kemudahan pemulihan.