Doktor pakar dakwa orang yang tak dijangkiti Covid19 adalah golongan tiada kawan, masalah dalam hubungan

Doktor pakar dakwa orang yang tak dijangkiti Covid19 adalah golongan tiada kawan, masalah dalam hubungan

Naib Presiden Persatuan Vaksin Korea, Ma Sang Hyuk yang juga merupakan seorang doktor pakar negara itu menyatakan bahawa mereka yang belum dijangkiti COVID-19 mungkin tidak mempunyai kawan dan mempunyai masalah dalam hubungan.

Hantaran itu dibuat oleh doktor berkenaan di Facebook, namun telah memadamnya setelah ia mencetuskan kontroversi.

Difahamkan ketika hantaran itu dibuat, bilangan kes COVID-19 harian melebihi 400,000 di negara itu, di mana pesakit kritikal serta kematian mencecah paras tertinggi.

Doktor itu, yang menyokong norma baharu untuk “hidup dengan COVID” berkata kenyataan itu adalah metafora untuk menekankan bahawa jangkitan virus itu tidak dapat dielakkan, dalam temu bual dengan saluran berita tempatan.

Tidak seperti pakar virus lain, Ma telah menegaskan bahawa kerajaan harus menumpukan pada rawatan dan bukannya mengukuhkan langkah penjarakan sosial kerana penyebaran varian omicron COVID-19 berleluasa di seluruh negara.

Dalam sebuah artikel bertajuk “The world is likely sicker than it has been in 100 years,” yang diterbitkan pada 6 Februari, Wall Street Journal memetik Tweet daripada pakar penyakit berjangkit Mexico Brenda Crabtree yang mempunyai konotasi yang sama.

“Jika anda tidak mempunyai rakan yang dijangkiti sekarang, anda tidak mempunyai kawan.”

Sementara itu, data baru-baru ini menunjukkan bahawa rakyat di Korea berasa lebih terpencil secara sosial berbanding sebelum ini semasa wabak itu.

Menurut ‘Laporan Kualiti Hidup Kebangsaan 2021’ yang dikeluarkan oleh Statistics Korea pada 15 Mac, tahap pengasingan sosial tahun lalu ialah 34.1 peratus, meningkat 6.4 mata peratusan daripada 2019 (27.7 peratus) sebelum penularan COVID-19. Ini adalah tahap tertinggi sejak statistik mula dikumpul pada tahun 2009.

Tahap pengasingan sosial ialah indeks yang menunjukkan nisbah orang dewasa yang berumur lebih dari 19 tahun yang mengatakan bahawa tiada sesiapa di sekeliling untuk membantu mereka jika krisis berlaku.