Empat anggota polis kantoi dadah hanya ditukar tugas, mana pergi integriti?

Empat anggota polis kantoi dadah hanya ditukar tugas, mana pergi integriti?

Empat anggota polis yang ditahan dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Klang, pada 11 September lalu telah ditukar tugas sementara menunggu laporan penuh kesalahan penyalahgunaan dadah.

Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, ini adalah prosedur biasa.

“Mereka ini automatik telah ditukarkan tugas selain tindakan tatatertib. Tindakan lain seperti kesalahan tidak patuh prosedur operasi standard (SOP) iaitu kompaun sudah dikenakan.

“Bagi kesalahan penyalahgunaan dadah, kita akan ambil tindakan selepas kita menerima keputusan laporan daripada pakar,” katanya ketika ditemui pemberita selepas membuat tinjauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Pantai Bagan Lalang, di sini, pada Sabtu.

Arjunaidi membuat tinjauan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di Pantai Bagan Lalang, Sepang pada Sabtu.

Tegas Arjunaidi, pihaknya sama sekali tidak pernah melindungi dan berkompromi dengan mana-mana pegawai serta anggota yang terlibat dalam kesalahan.

Jelasnya, tindakan akan sentiasa diambil terhadap pegawai dan anggota yang ingkar undang-undang ditetapkan.

12 September lalu, Sinar Harian melaporkan empat anggota yang bertugas di Selangor antara 35 individu yang ditahan dalam serbuan di sebuah pusat hiburan di Klang pada 11 September.

Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Azri Ahmad berkata, serbuan kira-kira jam 2 pagi itu dilakukan sepasukan pegawai dan anggota JIPS Bukit Aman bertindak atas maklumat berlakunya aktiviti hiburan, pelacuran dan pengambilan dadah.

Ujian awal saringan air kencing mendapati seramai 19 individu positif dadah termasuk empat anggota terbabit.