Gara-gara peluk rakan sekerja dalam lif, lelaki ini didenda RM3000

Gara-gara peluk rakan sekerja dalam lif, lelaki ini didenda RM3000

Seorang lelaki telah didenda sebanyak RM3,000 oleh Mahkamah Majistret Kuala Lumpur semalam (12 Julai), kerana melakukan perbuatan cabul dengan memeluk bekas rakan sekerjanya wanita di dalam lif.

Menerusi laporan Kosmo, Majistret Fardiana Haryanti Razali telah menjatuhkan hukuman denda tersebut kepada tertuduh yang berumur 31 tahun itu apabila dia mengaku bersalah terhadap tertuduhan yang disabitkan kepadanya.

Peluk wanita tersebut dengan tujuan untuk mencabul kehormatan

Menerusi kertas pertuduhan, tertuduh didakwa telah melakukan kekerasan jenayah terhadap bekas rakan sekerjanya iaitu seorang wanita berusia 30 tahun atas tujuan mencabul kehormatan wanita tersebut dengan memeluknya.

Perbuatan itu dilakukan di dalam lif tingkat 16 di sebuah pejabat di Brickfields, Kuala Lumpur pada jam 8.17 pagi, 22 Jun yang lepas.

Ekoran itu, pertuduhan dikemukakan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membolehkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua hukuman tersebut.

Mohon untuk hukuman minimum kerana telah menyesal

Sebelum ini, peguam, Syama Sundar, yang mewakili lelaki tersebut memohon untuk hukuman denda minimum disebabkan anak guamnya amat malu serta menyesali dengan perbuatan yang telah dilakukan.

Peluk wanita seolah-olah tanda kemesraan

“Tertuduh kerja dalam bidang teknologi maklumat (IT) di sebuah syarikat swasta bersama wanita itu sebelum meletak jawatan selepas insiden berkenaan. Anak guam memeluk wanita itu membuat seolah-olah macam tanda kemesraan. Nmaun, wanita itu membuat laporan polis kerana tidak suka dengan kelakuan tertuduh itu,” jelasnya.

Timbalan Pendakwa Raya, Nidzuwan Abd Latip bagaimanapun, memaklumkan hukuman yang setimpal dikenakan ke atas tertuduh sebagai pengajaran.