Gempar! Muhyiddin dedah Najib ‘bawa lari’ perabot Seri Perdana

Gempar! Muhyiddin dedah Najib ‘bawa lari’ perabot Seri Perdana

Bekas Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin hari ini mendakwa beberapa perabot di Seri Perdana telah dibawa keluar oleh Najib Razak yang juga bekas perdana menteri keenam.

Muhyiddin pada sidang medianya lewat petang tadi berkata candelier antara barang yang dibawa keluar dari kediaman rasmi perdana menteri itu.

“Ini laporan yang saya terima daripada pihak Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang menyatakan selepas saja kediaman Seri Perdana itu dikosongkan oleh perdana menteri yang keenam dan saya (perdana menteri) kelapan dan saya pun tak masuk ke sana maka untuk membolehkan pengubahsuaian dan penambahbaikan dilakukan, maka kita nak pastikanlah sama ada perabot itu mencukupi dan lain-lain yang saya rasa tak perlu jelaskan.

“Jadi, ada perkara yang berbangkit adalah kerana antara perkara itu adalah perabot, candelier dan barangan-barangan yang ada di kediaman itu dikatakan dimiliki oleh perdana menteri keenam,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Muhyiddin berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataannya sebelum ini bahawa pihak JPM telah mengesyorkannya perolehan perabot bagi kerja pengubahsuaian Seri Perdana memandangkan beberapa aset dan perabot milik peribadi bekas perdana menteri keenam telah dipindah keluar dari kediaman rasmi itu.

Oleh demikian, Muhyiddin yang juga pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata segala urusan membabitkan pemindahan itu bawah pengurusan JPM.

“Jadi, saya sewaktu menjadi perdana menteri, saya kata tak kisahlah kalau itu hak dia pasal dia dakwa begitu maka terserahlah pada pihak jabatan PM untuk berikan kebenaran untuk beliau mengangkat atau mengeluarkan barang-barang tersebut

“Saya tidak menguruskan soal perkara itu kerana dia ada penjaga, saya tak pasti sama ada daftar inventory perabot dan sebagainya dan itu bukan bidang tugas PM.

“Jadi, untuk tujuan itu kita boleh mulakan kerja-kerja penambahbaikan dan sebagainya maka itulah langkah yang telah kita ambil,” katanya lagi.

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Latiff Ahmad mendedahkan bahawa ubah suai Seri Perdana menelan kos setinggi itu kerana bangunan berkenaan sangat memerlukan kerja baik pulih akibat banyak kerosakan, seperti penggantian pendawaian elektrik dan kebocoran pada bumbungnya.

Katanya, projek itu diluluskan pada 19 Mac 2021 dan kerja-kerja membaik pulih pula bermula pada 29 Mac, dan dijangka siap pada 7 Disember nanti.

Penjelasan Abdul Latif bagi menjawab isu yang dibangkitkan Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar di Dewan Rakyat beberapa hari lalu.

Ekoran pendedahan itu, Najib menempelak Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu kerana memulakan pengubahsuaian Seri Perdana ketika menjadi perdana menteri, di tengah penularan wabak Covid-19.

Katanya, pengubahsuaian yang bermula Mac itu berlaku sebulan sebelum kenyataan Muhyiddin bahawa kerajaan “sudah tiada banyak wang” ekoran peruntukan yang dikeluarkan untuk menangani wabak itu.

Mempertahankan ubah suai berkenaan, Muhyiddin berkata, dia menerima laporan daripada JPM pada Mac berhubung kerosakan fizikal pada bangunan Seri Perdana.

Katanya, ia melibatkan masalah kebocoran, sistem pencahayaan lama, keadaan fizikal lantai dan bumbung yang telah rosak atau usang, dan pendawaian elektrik serta peralatan mekanikal seperti pendingin hawa yang terlalu usang.

Pada sidang media sama, Muhyiddin juga berkata Majlis Tertinggi PN telah mencapai kata sepakat dalam menyelesaikan pembahagian kerusi yang akan ditandingi di parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Perbincangan mengenai agihan kerusi tersebut, menurut Muhyiddin hanya melibatkan Bersatu, PAS, STAR, SAPP dan Gerakan.

“Parti-parti komponen PN telah mencapai kata sepakat untuk menyelesaikan pembahagian kerusi-kerusi yang akan ditandingi di peringkat parlimen dan Dewan Undangan Negeri-Negeri (DUN) dengan segera,” katanya.

Dalam pada itu, Muhyiddin mengulas isu rundingan kerusi PN dengan Umno-BN, berkata tiada apa-apa keputusan mengenainya lagi setakat ini.

“Sementara ini, PN belum membuat apa-apa keputusan kerana kita tidak pasti hala tuju Umno ke hadapan dan belum ada satu kenyataan yang jelas daripada kepimpinan Umno-BN sendiri supaya rundingan itu dibuat antara kita parti-parti PN

“Jadi, asasnya yang kita akan rundingkan adalah kerusi-kerusi parlimen dan DUN yang kita akan agihkan antara parti-parti Bersatu, PAS, STAR, SAPP dan Gerakan.

“Itu keputusan yang kita telah buat kerana kita jangka pilihan raya akan diadakan mungkin pada tahun hadapan, tempoh masa tidaklah begitu lama. Jadi, kalau kita nak tunggu parti lain buat keputusan dan pendirian ini akan menjenjaskan urusan parti, urusan pilihan raya yang nak diatur oleh parti-parti PN,” tambahnya, lapor Malaysiakini.

Dalam pada itu, Muhyiddin turut mengumumkan bekas setiausaha politiknya ketika menjadi perdana menteri, Saiful Adli Mohd Arshad sebagai setiausaha eksekutif PN berkuat kuasa 1 Oktober.

Katanya lagi, pelancaran rasmi PN peringkat kebangsaan akan diadakan pada November dengan Selangor sebagai tuan rumah.