Gempar! Rogol anak kandung, lelaki OKU dipenjara 15 tahun, disebat

Gempar! Rogol anak kandung, lelaki OKU dipenjara 15 tahun, disebat

 

Perbuatan keji seorang lelaki merogol anak kandungnya diberi pembalasan dengan hukuman penjara 15 tahun dan 10 kali sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kota Bharu, Kelantan, hari ini.

Tertuduh yang berusia 50 tahun itu membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa mahkamah terhadapnya. Prosiding dijalankan di hadapan hakim Ahmad Bazli Bahruddin.

Untuk rekod tertuduh dan mangsa adalah orang kurang upaya sejak lahir.

Mengikut pertuduhan, lelaki terbabit merogol anak perempuannya yang baru berusia 16 tahun di sebuah rumah di dalam daerah Kuala Krai pada jam 11.59 malam pada 18 Ogos lalu.

Tertuduh yang bekerja sebagai penjaja di tepi jalan itu didakwa mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang lapan tahun dan maksimum 30 tahun, selain hendaklah disebat tidak kurang daripada 10 kali.

Kes dikendalikan timbalan pendakwa raya Abu Arsalnaa Zainal Abidin, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Mangsa rakam perbuatan bapa

Terdahulu Abu Alsalnaa memohon agar tertuduh dikenakan hukuman setimpal sebagai pengajaran kepada masyarakat memandangkan kes-kes sedemikian semakin berleluasa di Kelantan dan Malaysia.

“Tertuduh sebagai seorang bapa sepatutnya bertanggungjawab terhadap anak kandung lebih-lebih lagi mangsa merupakan seorang yang cacat fizikal.

“Ini adalah satu kesalahan yang serius yang wajar dijadikan pengajaran oleh masyarakat.

“Saya percaya trauma dan kesan pada mangsa adalah seumur hidupnya, justeru mohon diberikan hukuman yang setimpal,” katanya, lapor Malaysiakini.

Sementara itu tertuduh dalam rayuannya memohon hukuman ringan dikenakan memandangkan dia mempunyai tanggungan dan berpendapatan kecil.

Mahkamah kemudian menjatuhi hukuman 15 tahun penjara dan 10 sebatan terhadap tertuduh.

Menurut ringkasan fakta kes, kejadian tersebut berlaku sejak Mac 2017 iaitu seminggu selepas ibu tiri mangsa meninggal dunia.

Kegiatan itu akhirnya terbongkar dengan bukti kukuh apabila mangsa membuat rakaman video perbuatan terkutuk bapanya itu.

Mangsa dan keluarga terdekat kemudian memberitahu pengerusi pusat pemulihan komuniti (PDK) iaitu tempat mangsa menjalani latihan dan kemudian merujuknya kepada pihak hospital sebelum dilaporkan kepada polis.