Harga barang: Pas harap rakyat lega

Harga barang: Pas harap rakyat lega

 

Pengumuman yang bakal dibuat kerajaan berhubung isu kenaikan harga barang diharap dapat memberikan penyelesaian menyeluruh yang adil dan melegakan buat semua pihak.

Ketua Penerangan PAS, Senator Ir. Ts. Khairil Nizam Khirudin berkata, kepentingan bersama pengguna, peniaga, peruncit, pengedar, pemborong, pengeluar, pengimport dan pengeskport diharap terpelihara sebaiknya.

“Sedang kita berusaha kembali ke rutin kehidupan dan memulakan semula pelbagai urusan, keperluan yang cuba dipenuhi mungkin menyebabkan permintaan melebihi penawaran.

“Di sinilah kenaikan harga barang tidak dapat dielak, selain faktor musim tengkujuh serta perkara berkaitan pembekalan yang timbul rentetan pandemik Covid-19,” ujarnya dalam kenyataan, malam ini, lapor Harakah Daily.

Menurutnya, isu kenaikan harga barang yang mendadak ketika ini tidak lagi terhad tanggungjawabnya kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) tetapi kerajaan perlu menggabungkan agensi-agensi dan kementerian-kementerian lain untuk membantu menanganinya secara kolektif.

Tambah beliau, antaranya Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI), Kementerian Kewangan (MoF) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Ini, ujarnya supaya lebih banyak inisiatif dan tindakan penguatkuasaan bersepadu dapat dirangka serta dilaksanakan.

Katanya lgi, anggota RELA dan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) juga dapat digerakkan untuk membantu pemantauan.

Beliau berkata, kerajaan terutama melalui MoF diharap bermurah hati untuk menambahkan subsidi, memberikan geran dan menawarkan pinjaman tanpa faedah sebagai insentif jangka panjang dan berterusan.

“Lebih-lebih lagi terhadap petani, penternak, peladang dan nelayan serta pihak-pihak lain bawah MAFI yang menjadi pemain utama dalam rantaian barangan keperluan kepada para pengguna,” katanya lagi.

Selain itu, ujarnya KPDNHEP dan agensi-agensi di bawah KDN boleh bekerjasama untuk terus memantau dan menguatkuasakan tindakan mengekang rapat kemungkinan manipulasi, monopoli, sorok barang, pencatutan, penyeludupan dan sewaktunya.

Tambahnya, ini antara lingkaran yang dapat memastikan harga barangan keperluan terus kompetitif.

Beliau menambah, dengan pasaran keperluan pengguna terkawal dalam negara, kerajaan juga diharap dapat menumpu kepada strategi untuk mengurangkan pergantungan sumber makanan kepada negara luar yang masih berterusan.

“Ini pasti dapat dilakukan melalui peranan kementerian-kementerian lain yang fungsinya dapat menyumbang bagi mengatasi masalah kenaikan harga barang dan makanan kini,” ujarnya.

Katanya lagi, kesejahteraan keluarga Malaysia perlu diutamakan kerana masih ramai yang terkesan dengan pandemik dan tidak mampu menyerap kenaikan harga.

“Perhatian dan tindakan segera diperlukan di seluruh negara,” tambahnya lagi.