Ismail terus melawan kehendak Umno, tidak mahu buat PRU dalam masa terdekat

Ismail terus melawan kehendak Umno, tidak mahu buat PRU dalam masa terdekat

KENAIKAN harga makanan dan kos sara hidup adalah faktor yang perlu dipertimbangkan dalam menentukan masa yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya umum, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Kita kini berdepan tempoh inflasi yang meningkat dengan harga yang tinggi. Oleh itu, adakah anda fikir ini masa yang sesuai (untuk mengadakan pilihan raya)?” katanya ketika bercakap dengan Nikkei Asia di Tokyo.

Perdana Menteri juga menegaskan bahawa Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) tidak perlu diadakan sehingga negara dapat mengawal inflasi, walaupun terdapat spekulasi bahawa ia akan diadakan sebelum akhir tahun ini.

Bank Negara Malaysia menjangkakan inflasi secara purata antara 2.2 peratus dan 3.2 peratus tahun ini.

Ismail Sabri berkata, PRU15 tidak boleh ditangguhkan melepasi tempoh masa yang ditetapkan dalam Perlembagaan, tetapi mengadakannya lebih awal memerlukan melihat semula keadaan semasa.

Beliau juga berkata, beliau adalah “orang parti” dan perlu mematuhi keputusan Umno dan juga Kabinet.

Bagi mengembangkan asas pendapatan, kerajaan berminat untuk mengembalikan cukai barangan dan perkhidmatan (GST).

Ismail Sabri berkata, kerajaan sedar tentang persepsi negatif terhadap GST tetapi terdapat pilihan terhad untuk menambah tabung persekutuan.

Kerajaan juga akan merangka cara untuk mendidik orang ramai tentang kepentingan GST dan kutipan cukai yang telus sekiranya GST diperkenalkan semula, katanya.

“Kerajaan akan menyasarkan kadar yang tidak terlalu tinggi sehingga membebankan rakyat, tetapi tidak terlalu rendah sehingga menggagalkan tujuan mengembangkan hasil cukai.

“Kerajaan juga sedang mengusahakan program rasionalisasi subsidi bertujuan menyediakan bantuan yang disasarkan kepada isi rumah berpendapatan rendah dan sederhana dan pelan komprehensif akan dikemukakan kepada Kabinet untuk pertimbangan tidak lama lagi,” katanya memetik laporan The Star.