Kalau mahu bersama, Umno desak Pas ceraikan PN

Kalau mahu bersama, Umno desak Pas ceraikan PN

Parti Islam PAS mesti memutuskan hubungan politik dengan Perikatan Nasional (PN), terutamanya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) jika mereka mahu bersama UMNO pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan datang.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, parti itu telah mengemukakan syarat kepada Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang berserta garis masa untuk mereka berbuat demikian.

“Jelas sekali ia adalah istilah utama (untuk mereka memutuskan hubungan dengan PN). Mereka juga tahu dengan tepat bila (mereka harus melakukannya),” katanya pada sidang media di Pusat Dagangan Dunia (WTC), hari ini.

Menurut The Vibes, Ahmad Zahid bagaimanapun tidak mendedahkan secara tepat garis masa PAS harus berbuat demikian sebelum parti Islam itu melepasi titik tidak boleh kembali bersama UMNO.

Bagaimanapun, menurut sumber dalaman parti, UMNO telah menetapkan tiga tuntutan utama untuk PAS di mana mereka perlu memutuskan hubungan politik dengan PN selain harus berbuat demikian sebelum Parlimen dibubarkan.

Zahid juga menjelaskan UMNO dan BN sanggup berkompromi dan membenarkan PAS menggunakan logo mereka sendiri jika parti itu memutuskan untuk bertanding bersama gabungan tersebut pada PRU-15.

Awal hari ini, Hadi mengulangi pendirian bahawa PAS bersedia untuk bekerjasama dengan parti lain kecuali Pakatan Harapan (PH), sekali gus memberi bayangan kemungkinan kerjasama dengan UMNO di bawah Muafakat Nasional (MN).

Bagaimanapun, dalam kenyataan sama, Hadi juga berkata, parti itu menolak PRU-15 diadakan segera dengan menegaskan keutamaan harus diberikan kepada ekonomi dan musim banjir  pada akhir tahun.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata demikian pada mesyuarat khas di WTC, awal hari ini yang dihadiri kira-kira 800 pemimpin parti akar umbi.

Pertemuan tertutup itu diadakan bagi menghimpunkan parti di bawah panji perpaduan dan solidariti sebelum PRU-15 diadakan.

Menjelang PRU15, Zahid turut berkata, beliau menerima jaminan daripada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bahawa mereka akan menyokong semua calon dikemukakan BN.

Malah, Zahid turut menjelaskan BN masih mempertimbangkan permohonan tujuh parti baharu untuk menjadi sebahagian daripada gabungan itu pada PRU-15.

Ini termasuk Parti Bangsa Malaysia diketuai Presiden Penggantinya yang juga Ahli Parlimen Ampang, Datuk Zuraida Kamaruddin.

Zahid juga memaklumkan, BN sedang memuktamadkan senarai calonnya dan ia akan dibentang kepada setiap pengerusi perhubungan negeri masing-masing mulai Isnin depan.