Kerajaan sekarang dilabel cap ayam, presiden sendiri pun tak sokong

Kerajaan sekarang dilabel cap ayam, presiden sendiri pun tak sokong

1. Respon Presiden UMNO, Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi berhubung slogan “Kerajaan Cap Ayam” yang disebut pertama kali dalam flashmob anjuran Pemuda AMANAH Nasional baru-baru ini seolah-olah cuba lari dari hakikat kegagalan kerajaan hari ini dalam membendung kenaikan harga barang adalah berpunca dari UMNO yang mendesak parlimen dibubarkan.

2. Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob setiap saat diberi tekanan yang cukup hebat oleh partinya sendiri untuk membubarkan parlimen, sehingga hilang fokus terhadap usaha mengawal kenaikan harga barang.

3. Pilihan raya segera tidak menjamin kerajaan baru mampu mengatasi masalah kenaikan harga barang, apatah lagi jika dari parti yang sama memimpin hari ini.

4. Pakatan Harapan telah menandatangi MOU dengan Ismail Sabri untuk tidak menimbulkan huru-hara dan ketidaktentuan dalam pentadbiran agar Kerajaan boleh fokus dalam soal menyelesaikan masalah rakyat, malangnya parti yang dianggotai Perdana Menteri, yang telah secara tidak langsung mensabotaj usaha ini.

5. UMNO khususnya Ahmad Zahid Hamidi selaku presiden parti dan Mohd Najib Razak sepatutnya memberikan sokongan padu kepada Perdana Menteri serta tidak mengganggu beliau dengan ratib desakan bubar parlimen.

HASBIE MUDA
Ketua Pemuda AMANAH Nasional