Lebih separuh lelaki bergelar Datuk kahwin di Thailand sebab takut isteri pertama

Lebih separuh lelaki bergelar Datuk kahwin di Thailand sebab takut isteri pertama

Lebih separuh lelaki Malaysia bergelar ‘datuk’ berkahwin di Thailand sebab tidak dapat keizinan isteri pertama. Lelaki yang mempunyai gelaran ‘Datuk’ membentuk lebih separuh daripada rakyat Malaysia yang melintasi sempadan Malaysia-Thailand untuk mengikat tali perkahwinan di Narathiwat, petik laporan New Straits Times.

Majlis Agama Islam Narathiwat berkata mereka berbuat demikian kerana mereka tidak mendapat kebenaran daripada isteri pertama mereka di tanah air, yang merupakan pra-syarat di Malaysia.

Difahamkan sebelum pandemik COVID-19, kira-kira 100 lelaki Malaysia akan berkahwin di selatan Thailand setiap bulan. Selepas sempadan dibuka semula, angka itu kini berjumlah 40 hingga 70 rakyat Malaysia di wilayah kecil Sungai Golok sahaja.

Ahli jawatankuasa majlis itu, Abdul Rahman Yusof berkata mereka terdiri daripada rakyat biasa serta penjawat awam dan ahli politik.

“Mereka datang daripada pelbagai latar belakang yang berbeza — daripada pekerja kolar biru biasa kepada kakitangan kerajaan dan VIP, termasuk mereka yang bergelar ‘Datuk’.
“Mereka memilih Narathiwat atau daerah kecil Sungai Golok untuk mengahwini isteri kedua atau ketiga tanpa pengetahuan pasangan mereka sekarang,” katanya kepada New Sunday Times.

Rahman berkata beberapa pasangan telah membawa diri ke selatan Thailand selepas ibu bapa mereka membantah perkahwinan mereka.

Katanya, perkahwinan sebegitu, terutama jika melibatkan VIP, menjadi topik hangat di kalangan penduduk tempatan.

Beliau juga memetik kes seorang ahli politik Malaysia yang telah mengikat tali perkahwinan dengan isteri ketiganya secara ‘dalam talian’ tahun lepas.

Imam yang berpangkalan di Sungai Golok itu kemudiannya dikecam oleh Majlis Islam Narathiwat kerana melakukan akad nikah dalam talian, yang bukan mengikut prosedur majlis.

Rahman berkata walaupun Majlis Agama Islam Narathiwat tidak mempunyai masalah untuk melangsungkan perkahwinan rakyat Malaysia di wilayah itu, mereka perlu mengikut prosedur yang telah ditetapkan.

“Permintaan daripada lelaki Malaysia untuk berkahwin di Narathiwat semakin meningkat, terutamanya selepas sempadan dibuka semula dan tiada lagi sekatan perjalanan COVID-19,” tambahnya lagi.

Beliau berkata pasangan Malaysia biasanya akan memasuki Thailand melalui Rantau Panjang atau Pengkalan Kubor.

“Apabila mereka sudah menyeberang ke daerah kecil Sungai Golok di Thailand, mereka boleh bernikah hanya di Masjid Kedai Baru,” katanya.

Majlis itu bagaimanapun melakukan segala yang termampu untuk memastikan segala-galanya dilakukan secara melampau, termasuk mengambil tindakan terhadap imam yang didapati bekerja dengan sindiket perkahwinan.

Timbalan Presiden Majlis Agama Islam Narathiwat Abdul Aziz Che Mamat berkata pihaknya telah menggantung tugas dua imam serta seorang pegawai agama yang membantu mereka, kerana penglibatan mereka dengan sindiket sedemikian.

“Mereka telah digantung selama enam bulan dan tidak boleh lagi melangsungkan perkahwinan untuk pasangan dari Malaysia dan negara lain, termasuk Singapura.” terang Abdul Aziz.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Agama Islam dan Agama Kelantan (JAHEAIK) Datuk Che Mohd Rahim Jusoh berkata pasangan dari negeri itu yang berkahwin di Thailand perlu mendaftarkan perkahwinan mereka dengan pihak berkuasa agama Malaysia sejurus mereka pulang.

“Mereka perlu mengesahkan perkahwinan terlebih dahulu dengan mahkamah syariah bagi memastikan perkahwinan itu sah sebelum berdaftar dengan JAHEAIK.

“Jika gagal berbuat demikian, mereka boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau penjara maksimum enam bulan, atau kedua-duanya sekali,” katanya.