Lelaki ini koyak ditegur merokok di restoran, cabar buat report polis

Lelaki ini koyak ditegur merokok di restoran, cabar buat report polis

Tular di media sosial video perokok dimarahi oleh pelanggan yang berang dengan perbuatan tidak bertanggungjawabnya itu sedangkan umum mengetahui bahawa mana-mana premis makanan adalah zon larangan merokok.

Dalam video berdurasi hampir dua minit itu menunjukkan, seorang lelaki dianggarkan berusia 50-an menegur tindakan lelaki muda yang merokok di dalam restoran berkenaan.

Bagaimanapun, teguran itu bertukar menjadi pertengkaran di antara kedua-dua pihak dan turut kedengaran si perokok disembur dengan kata-kata berikut:

“You tak tau ka dalam kedai tak boleh hisap (rokok)? You China punya orang ka? Hah?! China mari la you? P****** you Cina, l***** you tengok-tengok. Apa hal you hisap rokok?! You bodoh ka?!” kata lelaki berusia 50-an itu.

“Apa kuasa you (nak buat teguran)?!” balas perokok itu.

“Saya rakyat Malaysia. L***** you la! P******! Mau kena tampar you punya muka!” jawabnya.

“Saya pun rakyat Malaysia. Kalau you berani, you report polis sekarang!” kata si perokok mencabar lelaki tua itu.

Namun cabaran itu tidak diendahkan dan dia beredar dari premis tersebut sambil diperhatikan oleh pelanggan lain yang terkejut melihat kejadian itu.

Individu yang memuat naik video tersebut, Nelson, turut meluahkan rasa tidak berpuas hati terhadap lelaki India berkenaan yang didakwa membuli bangsa Cina.

“Saya sedang minum kopi dan melihat lelaki ini membuli orang Cina dan memarahi ‘P****** Cina balik China. Adakah orang Cina begitu mudah dibuli?

“Awak boleh marah orang kerana merokok tetapi jangan memarahi orang Cina balik ke China untuk menghasut. Saya perlu berdiri dan membantu lelaki ini (perokok) daripada terus dibuli sebegini.

“Merokok itu salah tetapi tiada kena mengena dengan orang Cina. Kenapa tegur Cina p****** dan tampar muka bila tegur orang?” katanya.

Sementara itu, netizen di media sosial mempertikaikan, mengapa pengusaha dan kakitangan restoran tersebut tidak menegur perbuatan perokok itu sedangkan kerajaan telah lama menguatkuasakan larangan merokok di premis makanan.Netizen turut menyelar perokok berkenaan yang dilihat tidak menghormati peraturan dan menggesa pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil tindakan tegas terhadap perokok terbabit.