MCA kata cukup-cukuplah dera Najib, Melayu Islam perlu bermaaf maafan

MCA kata cukup-cukuplah dera Najib, Melayu Islam perlu bermaaf maafan

Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Ti Lian Ker mengatakan beliau tidak dapat memahami perasaan kebencian yang ada pada orang politik di negara ini, malah membangkitkan persoalan mengenai budaya bermaaf-maafan orang Melayu serta Islam berhubung kes bekas perdana menteri, Najib Razak.

Menurut pemerhatian Ti, ada di antara mereka yang tidak jemu dan mahu melihat Najib terseksa dan sengsara di penjara.

“Kadangkala saya tak faham bahang kebencian politikus ini. Ada yang tak sudah-sudah mahu melihat Najib Razak terseksa dan sengsara di penjara.

“Tak cukupkah didera minda, fizikal dan semangatnya? Manalah budaya maaf-maafan orang Melayu dan Islam?” katanya.

Tweet pemimpin MCA itu mengundang kecaman netizen yang menganggap Ti seolah-olah cuba menormalisasikan jenayah yang telah dilakukan oleh Ahli Parlimen Pekan itu.

“Orang lain keluar penjara nak bawa Grab Car pun tak boleh. Kenapa korang tak maafkan? Bekas banduan nak kerja jadi pengawal keselamatan pun tak layak, kenapa nak dera emosi dan mental mereka yang sudah bertaubat dan cuba kembali kepada masyarakat? Ada korang fikir tentang itu? Kalau geng kau, laju je (backup),” kata Zohalrwan.

“Seksa? Sengsara? Ada betul ka? Berapa jam sebenarnya dia berada di penjara? Sebelum you mau ungkit konsep maaf-maafan dalam Islam, tolong research topik itu dulu,” kata Rahah Ghazali.

“Kelakarnya, kalau ada orang datang ke rumah awak dan mencuri barangan, kemudian ditangkap dan dipenjara, tetapi disebabkan pengaruhnya dia dapat menjalani hukuman itu di dalam bilik berhawa dingin, dengan perkhidmatan internet, awak nak kata okay dan memaafkan dia?” kata Iceman.

“Selepas ini, ramailah pencuri, perompak dan seangkatan dengannya akan buat salah dan kemudian kita maafkan. Ini taraf pemimpin Barisan Nasional (BN) punya pemikiran. Kalau menang juga, tak tahulah nak cakap apa,” kata Aslam Ramli.