Minyak masak di Singapura lagi murah!

Minyak masak di Singapura lagi murah!

Minyak masak di Singapura dikatakan lagi murah dari Malaysia apatah lagi terkenal sebagai negara pengeluar minyak di dunia. Di mana silapnya? soal netizen.

Selepas kerajaan menarik balik subsidi minyak masak berbotol akhir Jun baru-baru ini harga minyak naik mendadak dilaporkan naik lebih RM42 berbanding di Singapura yang bukan negara pengeluar minyak hanya RM35.33 untuk 5 kilogram.

Memetik laporan Malaysia Dateline, tular harga minyak masak di Singapura, menyebabkan rakyat negara ini mempersoalkan mengapa negara yang susah nak jumpa pokok kelapa sawit boleh jual minyak lagi murah dari Malaysia.

“Tapi mereka jual minyak lagi murah daripada negara kita yang mempunyai kelapa sawit juga antara pengeluar minyak masak dunia,” soal netizen.

Moza Rella Mza juga mengulas perkara ini katanya, jika minyak masak Singapura kalau di ‘convert’ ke dollar Singapura baru RM 35.33 berbanding minyak masak negara kita RM42 untuk 5 kilogram.

“Alhamdulilah angka kita lagi tinggi dari Singapura walupun sawit kita terbesar seantereo dunia, entah mana silapnya?

“Takkan DAP juga yang salah? soal beliau.

Bagi minyak botol 5kg, peningkatan harga melibatkan pelbagai jenama termasuk Seri Murni yang naik kepada RM42.70 iaitu 44 peratus, diikuti Buruh, RM42.60 (43.5 peratus); Alif, RM42.50 (43 peratus); Vesawit, RM42.25 (42.5 peratus) dan Saji, RM42.20 (42 peratus).