Noktah! Umno umum tiada kerjasama dengan Bersatu dalam PRN Melaka

Noktah! Umno umum tiada kerjasama dengan Bersatu dalam PRN Melaka

 

UMNO kekal dengan pendiriannya untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam mana-mana pilihan raya.

Perkara itu ditegaskan Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang berkata, ianya telah diputuskan oleh perwakilan parti itu pada Perhimpunan Agung Umno (PAU) Mac lalu.

“Tidak timbul isu Umno cepat atau lambat membuat keputusan (untuk bekerjasama), sebaliknya perkara itu sudah dimuktamadkan pada PAU lalu yang memutuskan bahawa Umno tidak akan bekerjasama dengan Bersatu, noktah!” katanya seperti dilapor Harian Metro.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mengadakan perjumpaan dengan jentera Umno Bahagian Hang Tuah Jaya, di Bukit Katil, Melaka, malam tadi.

Turut hadir Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan; Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh; Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md Ali dan Ketua Umno Bahagian Hang Tuah Jaya, Datuk Mohd Ridhwan Mohd Ali.

Ditanya adakah Umno tidak akan bekerjasama dengan gabungan Perikatan Nasional (PN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka kelak, Ahmad Zahid enggan mengulas lanjut, namun tetap memberi kenyataan ringkas.

“Saya tidak nampak ke arah itu,” katanya seperti dilaporkan Malaysiapost.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dilaporkan berkata, gabungan parti itu tidak boleh menunggu lama untuk mendapatkan keputusan kerjasama politik daripada Umno untuk menghadapi PRN Melaka.

Muhyiddin berkata, PN yang menggabungkan Bersatu, PAS dan Gerakan itu bersedia untuk bertanding bersendirian sekiranya Umno dan BN tidak memberi kata putus mengenai perkara itu.

Sementara itu, Ahmad Zahid berkeyakinan Umno mempunyai potensi besar untuk memenangi PRN Melaka pada 20 November ini.

“Kita merasakan potensi itu (kemenangan) sangat besar berdasarkan kepada permasalahan pihak yang berada di sebelah sana (pembangkang) yang tentunya mempunyai isu tersendiri.

“Tetapi kemenangan kita bukannya (berpunca daripada) menunggang permasalahan orang lain, kita (perlu) bersandarkan kebolehan Umno untuk mentadbir semula kerajaan negeri,” katanya.