Panas! Najib gelabah hadapi keputusan rayuan, cuba tambah bukti konon beliau tidak bersalah

Panas! Najib gelabah hadapi keputusan rayuan, cuba tambah bukti konon beliau tidak bersalah

 

DATUK Seri Najib Razak memfailkan permohonan untuk mengemukakan bukti baharu, beberapa hari sebelum Mahkamah Rayuan mengumumkan keputusan rayuannya dalam kes penyelewengan dana RM42 juta SRC International.

Najib memfailkan notis usul di Mahkamah Rayuan untuk mengambil keterangan daripada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki dan keterangan lanjut daripada pegawai penyiasat, Rosli Hussein atau orang lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah, lapor Free Malaysia Today.

Dalam afidavitnya menyokong usul itu, Najib berkata beliau memfailkan usul itu kerana semua isu dibangkitkan di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan belum ditentukan sepenuhnya dan ia demi kepentingan keadilan bahawa beliau mendapat perbicaraan adil dengan mengemukakan semua bukti.

Ahli Parlimen Pekan itu berkata, SPRM pada 19 November, mengesahkan RM65 juta dana berkaitan 1MDB diperoleh semula daripada Cutting Edge Industries, sebuah syarikat di Singapura yang dikawal oleh Tawfiq Ayman, dan rakan kongsinya, Samuel Goh.

Tawfiq ialah suami kepada bekas gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Dilaporkan awal tahun ini bahawa Iron Rhapsody, yang dimiliki Tawfiq dan anaknya menerima sejumlah RM66 juta daripada syarikat dan akaun bank dikaitkan dengan Low Taek Jho (Jho Low), pembiaya buruan yang menjadi pusat skandal 1MDB.

Polis Singapura juga dilapor telah memaklumkan kepada BNM pada 2015 dan 2016 mengenai transaksi mencurigakan melibatkan syarikat milik Tawfiq, dengan dana datang daripada akaun dikaitkan dengan Jho Low. Zeti adalah gabenor BNM ketika itu.

Najib berkata keterangan tambahan daripada Azam dan Rosli perlu diambil kerana ia tidak tersedia semasa perbicaraan.

“Saya percaya ia telah ditindas oleh responden (pendakwa raya) dan agensi penyiasat yang berkaitan, termasuk BNM, SPRM dan Pasukan Petugas Khas, untuk menjejaskan perbicaraan adil saya atas sebab politik,” katanya.

Pendaftar Mahkamah Rayuan minggu lalu berkata ia mengekalkan tarikh 8 Disember untuk keputusan itu selepas menolak permohonan Najib untuk penangguhan.

Najib sebelum ini berkata beliau hanya akan pulang ke Kuala Lumpur pada 5 Disember dari Singapura, dan perlu menjalani kuarantin tujuh hari sehingga 12 Disember.

Bagaimanapun, dengan susunan lorong perjalanan (VTL) vaksinasi antara Malaysia dan Singapura sejak 29 November, tiada keperluan untuk kuarantin lagi.

Najib menyertai isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, di Singapura selepas Pilihan Raya Negeri Melaka, untuk bersama anak perempuan mereka, Najwa, yang melahirkan anak baru-baru ini.

Beliau merayu untuk membatalkan sabitan terhadap tujuh pertuduhan salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah (CBT) ke atas dana SRC International.

Panel mahkamah rayuan, yang dipengerusikan oleh Hakim Abdul Karim Abdul Jalil, sebelum ini mengekalkan keputusannya.

Hakim lain dalam panel itu ialah Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Pada Julai tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta kepada Najib selepas mendapati dia bersalah atas kesemua tujuh pertuduhan.

Najib didakwa menyalahgunakan kuasanya sebagai perdana menteri dengan memberi jaminan kerajaan ke atas pinjaman SRC International berjumlah RM4 bilion daripada Kumpulan Wang Persaraan Inc (KWAP).

Beliau juga didakwa dengan tiga pertuduhan CBT dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram berhubung RM42 juta milik SRC International, bekas unit 1MDB.