Panas! Peguam tak mahu wakili Najib dalam perbicaraan rayuan

Panas! Peguam tak mahu wakili Najib dalam perbicaraan rayuan

Ketua pembelaan Datuk Seri Najib Tun Razak, Hisyam Teh Poh Teik sekali lagi mencuba untuk memohon panel lima hakim yang dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat untuk menangguhkan rayuan akhir melibatkan bekas Perdana Menteri itu.

Di awal prosiding, Hisyam berkata, beliau dengan rendah hati memohon agar panel memberi lebih masa kepada pembelaan, dan jika permintaan itu tidak dipenuhi, beliau tiada jalan lain selain memohon untuk mengecualikan diri daripada pembelaan.

Namun Tengku Maimun berkata, panel lima hakim sudah membuat keputusan pada Selasa lepas bahawa permohonan menangguhkan rayuan itu telah ditolak, lapor Astro Awani.

Tegas Ketua Hakim lagi, mahkamah mempunyai mandat dan tanggungjawab untuk melaksanakan keadilan bagi semua pihak, dan menyoal Hisyam sekiranya beliau benar-benar ingin membiarkan anak guamnya tidak diwakili dalam rayuan.

Biarpun Tengku Maimun berkata mahkamah mempunyai keyakinan terhadap Hisyam untuk urusan pembelaan, bagaimanapun peguam itu seakan-akan tidak mahu berganjak daripada pendiriannya.

Sehubungan itu Tengku Maimun memerintahkan mahkamah untuk berehat seketika.