Penerima jantung babi tidak bertahan lama, akhirnya meninggal dunia

Penerima jantung babi tidak bertahan lama, akhirnya meninggal dunia

Individu pertama yang menerima pemindahan jantung daripada babi yang diubah suai secara genetik meninggal dunia selepas dua bulan menjalani prosedur perubatan.

Prosedur itu memberikan harapan bahawa kemajuan dalam pendermaan organ rentas spesies dapat menyelesaikan kekurangan kronik organ manusia untuk didermakan, dan pasukan di sebalik operasi itu berkata mereka optimis tentang kejayaan masa depannya.

David Bennett, 57, menjalani pemindahan jantung pada 7 Januari dan meninggal dunia pada 8 Mac, kata Sistem Perubatan Universiti Maryland dalam satu kenyataan.

“Tiada punca jelas yang dikenal pasti ketika kematiannya,” kata jurucakap hospital kepada AFP, sambil menambah bahawa pakar perubatan sedang menjalankan kajian semula yang akan diterbitkan dalam jurnal saintifik.

Muhammad Mohiuddin, pengarah program xenotransplantasi jantung universiti itu, bagaimanapun berkata Bennett mengalami ‘episod berjangkit’.

“Kami menghadapi kesukaran untuk mengekalkan keseimbangan antara imunosupresinya dan mengawal jangkitannya,” katanya.

Keadaan Bennett mula merosot beberapa hari lalu. Selepas keadaannya nampak bahawa dia tidak akan sembuh, dia diberi penjagaan paliatif dan dapat berkomunikasi dengan keluarganya pada waktu terakhirnya, kata satu kenyataan hospital.

Selepas pembedahan, jantung yang dipindahkan berfungsi dengan baik selama beberapa minggu tanpa sebarang tanda penolakan.

Bennett dapat meluangkan masa bersama keluarga, mengambil bahagian dalam terapi fizikal, menonton Super Bowl dan sering memberitahu ingin pulang ke rumah untuk melihat anjingnya Lucky.

“Beliau terbukti seorang pesakit yang berani dan mulia yang berjuang sehingga ke akhirnya. Kami mengucapkan takziah kepada keluarganya,” kata Bartley Griffith, pakar bedah yang mengetuai prosedur itu.