Rogol 13 murid hingga lahirkan anak, hukuman penjara ditukar kepada hukuman mati

Rogol 13 murid hingga lahirkan anak, hukuman penjara ditukar kepada hukuman mati

Mahkamah Tinggi di Indonesia menjatuhkan hukuman mati kepada seorang guru yang didapati bersalah merogol 13 orang pelajar di sebuah sekolah yayasan. Perbuatan terkutuk itu dibuat di antara tahun 2016 hingga 2021.

Lebih mengejutkan ketika laporan dibuat 8 orang mangsa rogolnya telah melahirkan anak manakala dua orang lagi sedang mengandung. Malah ada di antaranya telah melahirkan anak sebanyak dua kali.

Hukuman penjara ditukar hukuman mati

Sebelum ini mahkamah telah menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup namun pihak pendakwa raya telah membuat rayuan memohon hukuman mati terhadapnya.

Ketua Hakim, Herri Swantoro berkata, selepas menerima rayuan yang dikemukakan pendakwa raya, maka Mahkamah Tinggi Bandung menjatuhkan hukuman mati terhadap Herry Wirawan.

Pada Mei tahun lalu, perbuatan keji ini akhirnya terbongkar selepas ibu bapa salah seorang mangsa menyedari anaknya mengandung.

Tertuduh dilaporkan menggunakan kekerasan dan pelajar-pelajarnya tidak dibenarkan menggunakan telefon bimbit. Pelajar hanya dibenarkan pulang ke rumah setahun sekali sahaja.

Media tempatan sebelum ini melaporkan, Herry memancing pelajar yang kebanyakannya daripada golongan miskin dengan menjanjikan biasiswa dan insentif untuk belajar di sekolah itu.