Rosmah semakin tertekan, mohon tangguh perbicaraannya

Rosmah semakin tertekan, mohon tangguh perbicaraannya

Rosmah Mansor memfailkan permohonan untuk menangguhkan perbicaraan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai sementara menunggu keputusan rayuannya untuk melucutkan kelayakan hakim perbicaraan Mohamed Zaini Mazlan.

Rosmah, isteri bekas perdana menteri Najib Razak, memfailkan permohonan itu Jumaat lalu.

Permohonan itu dijadualkan untuk pendengaran pada pagi Rabu, manakala perbicaraan dijadualkan bermula pada 2.30 petang hari itu.

Peguam Rosmah Geethan Ram Vincent ketika dihubungi FMT mengesahkan permohonan itu.

Beliau berkata perbicaraan itu, atas tuduhan pengubahan wang haram dan pengelakan cukai, harus ditangguhkan sementara menunggu keputusan rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Hakim Zaini juga sedang mendengar perbicaraan rasuah Rosmah yang sedang dijalankan yang dikaitkan dengan projek tenaga solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk sekolah luar bandar Sarawak.

Pada 14 Dis, Zaini telah menolak permohonan Rosmah untuk membatalkan kelayakannya daripada mendengar perbicaraan kedua. Beliau berkata seorang hakim dikehendaki mempertimbangkan secara berasingan dan bebas keterangan terhadap tertuduh.

“Sebarang penemuan yang saya buat dalam kes rasuah kekal di sana,” katanya, sambil menambah bahawa keputusan Mahkamah Persekutuan baru-baru ini memutuskan bahawa seorang hakim, tidak seperti juri, dilatih dalam undang-undang untuk kekal tidak berat sebelah selepas membaca fakta berkaitan kes.

Rosmah telah memohon perintah supaya kes pengubahan wang haram dibicarakan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi yang lain kerana kenyataan dan eksibit yang dikemukakan di hadapan mahkamah dalam kes rasuah itu boleh mempengaruhi Zaini secara langsung atau tidak jika beliau turut mengetuai kes pengubahan wang haram itu.

Dia menghadapi 12 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM7,097,750 dan lima pertuduhan gagal mengisytiharkan pendapatannya kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri.