Rupanya kes pengkid pergi umrah sudah selesai, kenapa senyap-senyap je?

Rupanya kes pengkid pergi umrah sudah selesai, kenapa senyap-senyap je?

Kes seorang wanita berperwatakan lelaki (pengkid) yang memakai irham lengkap ketika mengerjakan umrah, dilaporkan telah diselesaikan secara baik di luar mahkamah, sejak hampir sebulan lalu.

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPK), Datuk Mohd Yusop Husin berkata, wanita itu datang ke Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) Perak Tengah, bersama dengan ibu bapanya, serta menjalani sesi kaunseling.

“Kes sudah selesai hampir sebulan lalu selepas pihak kita mengambil keterangan serta semua maklumat berkaitan dengan kehadiran bersama ibu bapanya. Alhamdulillah mereka berikan kerjasama amat baik.

“Insya-Allah kita ada cara tersendiri bagaimana hendak menangani kes seumpama ini,” katanya memetik laporan¬†Harian Metro.

Mohd Yusop berharap, wanita itu sedar dan insaf dengan perbuatannya itu. Beliau juga menyifatkan kehadiran wanita itu secara sukarela mungkin kerana rasa bersalah dan menyesal dengan perbuatan tersebut.

Ogos lalu, kes wanita terbabit tular di media sosial selepas didedahkan oleh bekas pasangannya, Aliya, di mana wanita berkenaan pernah mengajaknya berkahwin. Malah ada beberapa wanita lain turut menjadi mangsanya.