Semakan rumah mampu milik dan permohonan terkini bagi tahun 2022

Semakan rumah mampu milik dan permohonan terkini bagi tahun 2022

Rumah Mampu Milik

Semakan Rumah Mampu Milik & Permohonan Terkini 2022 telah dilancarkan baru-baru ini. Program Pemilikan Kediaman (HOPE) ini bertujuan untuk menjadi penyelesaian kepada golongan B40, M40 dan anak muda untuk memilik kediaman sendiri.

sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) ini menjadi tumpuan bagi memastikan jumlah rumah yang mencukupi dengan sasaran membina 500,000 rumah mampu milik.

Semakan Rumah Mampu Milik

Semak keputusan anda daripada rumah di bawah RM300,000, pemaju juga menawarkan rumah bernilai sekitar RM500,000 sehingga RM800,000 untuk golongan M40 yang berkemampuan melalui program HOPE.

Tujuan Program Pemilikan Kediaman (HOPE)

Program ini juga dirangka berteraskan elemen 5K yang menjadi komponen asas iaitu ketersediaan, kemampuan kewangan, kemudahan pembiayaan, kualiti dan kediaman berdaya huni.

perumahan yang mendapat sentuhan 25 pakar bidang perumahan pelbagai latar belakang menyentuh setiap sudut ekosistem sektor perumahan. Hope juga diwujudkan bagi melihat kepada isu pemilikan kediaman dalam perspektif menyeluruh.

KPKT komited untuk mencapai sasaran diletakkan Perdana Menteri iaitu 500,000 rumah mampu milik menjelang 2025 dengan matlamat Satu keluarga Satu Rumah.

Hope digariskan selaras dengan matlamat kerajaan yang menyasarkan untuk membina RM500,000 rumah mampu milik sepanjang RMK-12 yang berakhir pada 2025.

Permohonan Terkini Rumah Mampu Milik 2022

Setakat ini belum ada lagi dikongsikan cara untuk mohon rumah ini. Tapi kami akan kongsikan maklumat lanjut daripada semasa ke semasa.

KPKT juga dalam proses untuk membangunkan Dashboard Indeks Harga Rumah Mampu Milik bagi setiap lokaliti di seluruh negara sebagai panduan kepada pemaju, bakal pembeli serta pihak berkuasa tempatan dalam penentuan harga mampu milik yang sewajarnya di sesutu kawasan atau lokaliti.

Pembiayaan Perumahan Malaysia (i-BIAYA) yang membolehkan pembeli rumah mendapat jaminan pembiayaan melalui Cagamas Berhad dan Syarikat Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) dan inisiatif yang boleh dimohon oleh rakyat Malaysia sekiranya ingin membeli rumah HOPE.

rumah mampu milik

Disclaimers – Pihak kami tidak bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan kepada pembaca kami. Jadi sila pastikan anda berfikir panjang sebelum menulis komen anda di ruangan komen. Terima Kasih. Semua yang admin kongsikan ini hanyalah ringkasan yang berkaitan sahaja dan semua hebahan adalah berpandukan sumber official yang sahih.

-Mingguankerjaya-