Senarai wakil rakyat kaki ponteng, Muhyiddin antara paling corot

Senarai wakil rakyat kaki ponteng, Muhyiddin antara paling corot

Maklumat ini datang daripada orang baik yang telah menjejaki kehadiran MP kami sejak 8 bulan lalu.

Malangnya mereka tidak membenarkan kami menyediakan keseluruhan dokumen mereka (belum) tetapi memberi kami kebenaran untuk menggunakan tangkapan skrinnya dalam artikel ini.

Jadi, sekarang setelah anda tahu siapa yang mempunyai kehadiran paling rendah, kami yakin anda tertanya-tanya siapa yang paling ramai. Nah, berikut adalah beberapa statistik utama di hadapan:

26 Ahli Parlimen telah hadir PENUH

Data dihadkan terus daripada helaian Excel yang disediakan oleh MyMP. Semua gabungan parti adalah betul mulai 29 Januari 2020. Jika salah sila beritahu kami ya.

30 Ahli Parlimen kurang daripada SETENGAH kehadiran

AMANAH adalah parti yang mempunyai purata kehadiran TERTINGGI

Senarai MP kuat 'ponteng' dan paling rajin hadir parlimen

Untuk mengira ini, kami membuat purata kehadiran dengan membahagikan jumlah kehadiran dengan bilangan Ahli Parlimen daripada setiap parti (tidak dikata sehingga 29 Januari 2020). Kami pergi bersama AMANAH kerana walaupun kehadiran UPKO 100%, mereka hanya mempunyai seorang MP. Begitu juga dengan MUDA.

Selain itu, kami memutuskan untuk tidak mengumpulkan parti-parti ini melalui gabungan keranaapa gunanya ia terus berubahkami merasakan maklumat itu lebih terperinci apabila ia dipecahkan mengikut parti. Juga, BEBAS bukan parti politik. Ia merujuk kepada calon bebas.

Oleh itu, setelah anda mengetahui nombor itu, anda mungkin bertanya “Nah, apa masalahnya?”. Amaran yang adil, keadaan akan menjadi lebih teruk.

Ahli Parlimen tidak perlu memberi alasan untuk tidak hadir

Jika anda seorang pemakan gaji seperti kebanyakan kami, anda akan tahu bahawa kehadiran yang rendah adalah sesuatu yang akan mendatangkan masalah kepada anda – cuba jangan hadir ke tempat kerja selama dua minggu tanpa sebab yang sah, dan anda akan menemui kerjaya anda. laluan bertukar menjadi jobstreet.

Satu contoh yang baik untuk kepentingan kehadiran ialah undian SOSMA baru-baru ini, yang akan memanjangkan keupayaan polis untuk menahan seseorang untuk tempoh yang lebih lama demi kepentingan keselamatan negara. Pelanjutan ini tidak berlaku kerana ia kalah dengan 2 undian – 86 berbanding 84.

Jadi, jika anda berada dalam kem yang percaya SOSMA mengukuhkan keselamatan negara Malaysia, maka bayangkan bagaimana perasaan anda apabila mengetahui bahawa Ahli Parlimen anda boleh meramalkan skala itu sekiranya mereka muncul . Dan ini menjadi lebih pedih selepas anda mengetahui bahawa beberapa ahli parlimen yang tidak hadir termasuk mereka yang tergolong dalam gabungan semasa yang mencadangkan perkara ini pada mulanya.

Pada masa yang sama, mungkin ada sebab seseorang Ahli Parlimen tidak hadir, seperti kecemasan di kawasan mereka, Ahli Parlimen yang juga menteri sibuk dengan urusan menteri, atau tidak sihat. Masalahnya ialah, tidak seperti kerja atau sekolah, alasan untuk tidak hadir tidak diperlukan walaupun isu ponteng ahli parlimen telah dibangkitkan di hampir setiap kerusi parlimen tanpa mengira gabungan atau parti mana yang bertanggungjawab. Kadang-kadang, ia juga dipertahankan:

“Kami telah membincangkannya dalam mesyuarat Kabinet, kami mendapati kadang-kadang menteri-menteri perlu berada di luar negara, kerana terdapat banyak mesyuarat antarabangsa yang mereka perlu hadiri.” – bekas PM Dr. Mahathir, seperti yang dipetik oleh The Edge

Bagi ahli parlimen bukan Menteri, kadangkala mereka berada di sekitar Parlimen melakukan…eh… perkara bukan Menteri:

“Bagi ahli parlimen biasa, mereka ada isu sendiri untuk diselesaikan, walaupun mereka tidak berada di Dewan kadang-kadang, mereka berada di bangunan Parlimen, jadi [Speaker] boleh menekan loceng dan meminta mereka menghadiri persidangan Dewan Rakyat [apabila ada. adalah kekurangan korum]” – bekas PM Dr. Mahathir, seperti yang dipetik oleh The Edge