Terkini! Zahid mahu ke Jerman, minta pulang semula pasportnya

Terkini! Zahid mahu ke Jerman, minta pulang semula pasportnya

 

Bekas Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi memfailkan permohonan untuk mendapatkan pasportnya daripada mahkamah.

Peguam, Hamidi Mohd Noh, memberitahu hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah bahawa anak guamnya ingin mendapatkan rawatan di Munich, Jerman.

“Beliau mengalami sakit pada leher dan belakang. Rawatan intervensi tidak cukup untuk mengurangkan kesakitan itu,” kata Hamidi.

Katanya, Zahid perlu menggunakan pasportnya bermula 26 Okt hingga 21 Nov.

Zahid sebelum ini diperintahkan untuk menyerahkan pasportnya sebagai syarat ikat jamin ketika kali pertama dihadapkan ke mahkamah pada 19 Okt 2018.

Timbalan Pendakwa Raya Gan Peng tidak membantah permohonan itu tetapi menimbulkan isu teknikal dalam sijil kesegeraan (certificate of urgency) yang dilampirkan dalam permohonan itu.

“Sijil itu ditandatangani oleh firma guaman. Ia sepatutnya ditandatangani oleh peguam cara yang bertugas,” katanya, lapor FMT.

Sequerah memberitahu pihak pembelaan supaya membuat perubahan diperlukan sebelum mahkamah memberi kebenaran mendapatkan pasport itu.

Hamidi juga memberitahu hakim bahawa pihak pembelaan turut memfailkan permohonan sama di Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Zahid berdepan 47 pertuduhan, iaitu 12 pecah amanah jenayah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit milik Yayasan Akal Budi dan menerima rasuah daripada Ultra Kirana Sdn Bhd untuk pelbagai projek berkait sistem visa warga asing ketika menjadi Menteri Dalam Negeri.

Pendengaran hujahan akhir kes pendakwaan akan bersambung di hadapan Sequerah pada 11 Okt.