Waktu sesuai makan buah-buahan yang ramai tak tahu

Waktu sesuai makan buah-buahan yang ramai tak tahu

 

Makan pelbagai jenis buah-buah dan sayur-sayuran dalam hidangan setiap harian mampu membantu memenuhi keperluan vitamin serta mineral untuk tubuh.

Tahukah anda, bilakah waktu terbaik untuk menikmati makanan berkenaan agar ia memberi manfaat secara optimum kepada sistem tubuh.

1. Waktu terbaik untuk makan buah-buahan

Pemilihan waktu terbaik untuk makan buah-buahan memberikan manfaat bagi meningkatkan tahap kesihatan anda.

Waktu pagi: Banyak orang suka memulakan hari mereka dengan makan buah-buahan sebagai sarapan.

Buah-buahan mengandung banyak vitamin dan serat yang mampu memberikan tenaga dan membantu pencernaan. Selain itu, memakan buah sebagai sarapan dapat memberikan rasa kesegaran.

Waktu antara makanan

Buah-buahan memang bagus kerana ia boleh menjadi kudapan yang sihat. Misalnya, anda makan beberapa biji anggur untuk mengatasi rasa lapar di antara waktu makan.

Sebelum bersukan

Makan buah-buahan sebelum bersukan dapat memberikan tenaga tambahan kerana ia mengandung karbohidrat semula jadi dan gula.

Beberapa jenis buah seperti pisang adalah pilihan yang baik kerana mengandung kalium bagi membantu mencegah kekejangan pada otot.

Diambil pada waktu siang atau makan malam:

Buah-buahan boleh menjadi sebahagian daripada makan siang atau makan malam, iaitu lebih elok diambil sebelum memulakan makanan berat.

Ia boleh membantu membekalkan lebih banyak serat dan nutrisi dalam makanan anda.

Sebagai pencuci mulut

Jika Anda memiliki keinginan untuk makan sesuatu yang manis selepas makan, buah-buahan boleh menjadi pilihan yang sihat sebagai pencuci mulut.

Perlu diingat tidak ada waktu yang ‘salah’ untuk makan buah-buahan. Yang terpenting adalah makan buah-buahan dalam sebagai pola diet anda secara teratur untuk mendapatkan manfaat nutrisi ditawarkan.

Pastikan cuci buah-buahan dengan baik sebelum makan untuk menghilangkan kotoran dan kuman yang mungkin melekat pada kulitnya.

Jika ada penyakit seperti diabetes, dapatkan nasihat doktor atau pakar pemakanan untuk menentukan waktu dan jumlah buah yang paling sesuai untuk keperluan kesihatan anda.